2015. április 22.

Rákóczi Túrós a kedvencem

A mai nap apropóján ,ilyenkor már boldogítottam jó Anyámat .Volt nagy öröm azért .Na de azóta eltelt néhány év .Sebaj nem fáj .Szép nap igen ,nem csak azért mert a születésnapom van hanem azért is mert már reggel arra ébredtem hogy a Barátaim ismerőseim üdvözöltek jó kívánságaikkal .Már tegnap este kigondoltam hogy ma megint megsütöm a kedvenc süteményem .Ami nem más mint a Rákóczi túrós .Anyukám is sütött mindig és ezzel is gondolok rá ,bár ő sajnos már nincs köztünk .Hiszen neki lehetek hálás azzal hogy itt vagyok e földön A föld melyen két lábbal erősen állok hiszen ez a nap a föld napja is .A föld melyet őseinknek is köszönhetünk hogy megőrizték számunkra .Amire  sokaknak még jobban kellene vigyáznia 
A sütemény receptje jöjjön akkor 
            Rákóczi Túrós
25 dkg liszt
10 dkg vaj
6 dkg cukor
2 tojás sárga
1 dl tejföl
1 sütőpor
1 citrom reszelt héja
töltelék:
75 dkg túró
12 dkg cukor
2 tojás sárgája
5-10 dkg mazsola (nálam ez kimarad,nem szeretik)
1cs vaníliás cukor
2,5 dkg búzadara
, 1 citrom reszelt héja
1dl tejfől
2 tojás fehérje habbá verve
habrács:
4 tojásfehérje
15 dkg porcukor
3-4 ev k baracklekvár


A cukros sütőporos lisztet elmorzsolom a felkockázott hideg vajjal és a tejföllel, tojás sárgával omlós tésztát gyúrok belőle. Mehet a hűtőbe 30 percre, ez alatt elkészül a töltelék.
A túrót kikeverem a cukorral, tojás sárgákkal, ízesítőkkel, (hozzáadom a megáztatott lecsepegtetett mazsolát), végül belekeverem a habbá vert fehérjéket is óvatosan.
A tésztát vajazott lisztezett tepsibe nyújtom, megszurkálom és 180 fokon 10 percig elősütöm.
Kiveszem és megszórom egy kanál búzadarával , majd teszek rá egy vékony réteg barack lekvárt ezután rásimítom a túrókrémet. Tovább sütöm 25 percig.
Közben  kemény habbá verem a 4 tojás fehérjét, majd apránként hozzáadom a cukrot is, tovább verve a habot.  Ezután habzsákba szedem és a kivett tészta tetejét berácsozom vele. Visszateszem sülni még kb. 10-15 percre, míg egy kicsit színesedik a hab.
Ezalatt a baracklekvárt bot mixerrel pürésítem és egy nylon zacskóba szedem, lyukat vágok a csücskére.
A kész sütemény rácsközeibe nyomom a lekvárt és a tepsiben hagyom kihűlni. Vízbe mártott késsel vágom kockákra.
                                      


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése