Azóta eltelt néhány év és én is kipróbáltam ezt a finom zselét
Először is a kert érintetlen területén szedtem le a virágokat .15 dkg és ez nem kevés
körülbelül 500 virágot jelent.
Majd ezután óvatosan megmostam és egy fazékba feltettem főni egy nagy citrommal és egy liter vízzel .De akkor most jöjjön a recept leírása
Pitypang
zselé
15 dkg pitypang virág
1 db citrom reszelt héja,persze kezelt kicsöpögtetett leve, és a maradék belsőrész
belevagdosva
1 vaníliás cukor
1 liter víz
1 kg cukor
A virágokról külön
levagdossuk a zöld részt hogy ne legyen keserű
Enyhén mostam csak
meg a virágokat, hogy ne folyjon ki
belőlük a virágpor. Ha olyan helyen szedtük, ahol nem lehet poros, sáros, egyéb
módon szennyezett, akkor ez nem probléma. A bogarakat már szedéskor érdemes
lepöckölni róla. A lábosba hajigálva a
virágfejeket, leöntjük az egészet a megfelelő mennyiségű vízzel. Hozzáadjuk a
vaníliás cukrot, a megreszelt, kifolyatott, kibelezett citromot és hagyjuk gyenge tűzön enyhén rotyogni egy
fedő alatt. Én egy órát főztem. Eddigre
már bőven lehet érezni az illatát is.
Ha
elégedettek vagyunk már a főzet ízével és illatával (érdemes többször
ellenőrizgetni és kóstolgatni is), akkor leszűrjük az egészet, és a
virágfejeket meg az összes többi belevalót ki is lehet dobni. Marad egy sárgás
színű és furcsa illatú lé. Ebbe rakjuk a cukrot. Majd főzzük, a szirupot jó sokáig . Kb. másfél órát.
Lényege, hogy nagyjából teljesen telített oldatot kell létrehozni az
alkotóelemekből, hogy ne vízszerűen folyjon, hanem besűrűsödjön .
Ha már
jónak látjuk és elég sűrűnek akkor forró
ecetes vízzel sterilizált tiszta üvegekbe
töltjük, lezárjuk, és pár percre fejtetőre állítjuk. Így sokkal biztosabb, hogy
légmentesen lezárulnak az üvegek.
Ugyanúgy tehetjük pl. teába, süteményekbe,
krémekbe, joghurtba mint a valódi mézet. De kenyérre csepegtetve is
élvezetes édesség.
Tipp:
Ha zseléfixet teszünk
bele ,lekvárként is funkcionál
Az ősszel szedett
gyökérzete a növénynek 50 fokon szárítással majd őrölve koffein mentes kávéként
funkcionál .
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése