2015. április 21.

A Pitypang és vele való kapcsolatom

Gyermekkorban anyukám készített nekünk pitypang zselét ,de sosem foglalkoztunk vele hogy hogyan készíti .Inkább azzal szórakoztunk hogy koszorút fonjunk belőle .
Azóta eltelt néhány év és én is kipróbáltam ezt a finom zselét 
Először is a kert érintetlen területén szedtem le a virágokat .15 dkg és ez nem kevés 
körülbelül 500 virágot jelent. 
Majd ezután óvatosan megmostam és egy fazékba feltettem főni egy nagy citrommal és egy liter vízzel .De akkor most jöjjön a recept leírása 
Pitypang zselé
15 dkg pitypang virág
1 db  citrom reszelt héja,persze kezelt  kicsöpögtetett leve, és a maradék belsőrész belevagdosva
1 vaníliás cukor
1 liter víz
1 kg cukor

A virágokról külön levagdossuk a zöld részt hogy ne legyen keserű
Enyhén mostam  csak meg  a virágokat, hogy ne folyjon ki belőlük a virágpor. Ha olyan helyen szedtük, ahol nem lehet poros, sáros, egyéb módon szennyezett, akkor ez nem probléma. A bogarakat már szedéskor érdemes lepöckölni róla. A  lábosba hajigálva a virágfejeket, leöntjük az egészet a megfelelő mennyiségű vízzel.  Hozzáadjuk a  vaníliás cukrot, a megreszelt, kifolyatott, kibelezett citromot  és hagyjuk gyenge tűzön enyhén rotyogni egy fedő alatt. Én  egy órát főztem. Eddigre már bőven lehet érezni az illatát is.
Ha elégedettek vagyunk már a főzet ízével és illatával (érdemes többször ellenőrizgetni és kóstolgatni is), akkor leszűrjük az egészet, és a virágfejeket meg az összes többi belevalót ki is lehet dobni. Marad egy sárgás színű és furcsa illatú lé. Ebbe rakjuk a cukrot. Majd főzzük,  a szirupot jó sokáig . Kb. másfél órát. Lényege, hogy nagyjából teljesen telített oldatot kell létrehozni az alkotóelemekből, hogy ne vízszerűen folyjon, hanem besűrűsödjön .
Ha már jónak látjuk és elég sűrűnek  akkor forró ecetes vízzel sterilizált  tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, és pár percre fejtetőre állítjuk. Így sokkal biztosabb, hogy légmentesen lezárulnak az üvegek.
 Ugyanúgy tehetjük pl. teába, süteményekbe, krémekbe, joghurtba mint a valódi mézet. De kenyérre csepegtetve is élvezetes édesség.
Tipp:
Ha zseléfixet teszünk bele ,lekvárként is funkcionál
Az ősszel szedett gyökérzete a növénynek 50 fokon szárítással majd őrölve koffein mentes kávéként funkcionál .


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése