2015. április 26.

Ki gondolná hogy drága pénzeket kiadunk a boltban nagyon finom ínyencségekért .Például  a sajt .Persze finomak meg sokfélét kaphatunk .Minden féle ízben .Megvallom őszintén nem vagyok oda a bolti sajtokért .Egyrészt nem bírom őket mármint a szervezetem ,másrészt nagyon sok adalék anyag van benne .Így történt hogy neki álltam házi sajtot készíteni.Persze a családom nagy sajt imádó .Láss csodát ,nagyon érdekes hogy semmi gondom nincs tőle ,ellentétben a bolti sajtokkal.
                                   
      
Került bele fokhagyma és metélőhagyma is 

                                                Házi krémsajt
1 l tej lehetőleg házi vagy 3,5 % zsíros tej.
½ kg Tehén túró
Pici só
fűszer ízlés szerint (fokhagyma krém,házi delikát,őrölt bors )
1 kávéskanál szódabikarbóna
8 dkg vaj
1 egész tojás
A liter tejet felforraljuk és hagyjuk hűlni ,közben a túrót összetörjük.Majd belerakjuk  a tejbe
és ezzel együtt kb 5 percig főzzük kevergetjük.
Egy jól leszűrhető állagot kapunk amit szűrőn átengedünk hogy a savós rész lecsepegjen.
Újra lábasba rakjuk és kikeverjük a vajjal a fűszerekkel ízlés szerint és a tojással ,szódabikarbónával.
Ezt az elegyet 10-12 percig főzzük óvatosan kevergetve .Mikor kezd összeállni edénybe vagy bármilyen formába rakjuk ,és lehűtjük .
Ez nagyban függ a tej minőségétől is hogy mennyire lesz sűrű a sajtunk.Ha valaki nem biztos a dolgában ,még az összefőzéskor ha túl hígnak látjuk ,egy kisebb adagot kikeverünk egy étkezési zselatinnal  és ezt hozzá öntjük a tűzről levett  sajt krémhez .Vigyázat a zselatint nem szabad főzni.
Ha minden szuper egy óra alatt fogyaszthatjuk a sajtot.
                                      

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése