Csirkeaprólék
leves Anyukám féle
1-2 szál fehérrépa
1/4 zeller gumó
1/2 karalábé
1 szem burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csomag petrezselyem zöldje
2-3 szál sárgarépa
Házi delikát
só
15-20 szem fekete bors
egészben
1 kg Csirke aprólék
Elkészítése:
A levesbe való zöldségeket meg
tisztítom,hosszanti irányba négyfelé vágom a fehér és a sárga répát,a burgonyát
is meg tisztítom,de egyben hagyom, akárcsak a többi zöldség féleséget a
tisztításukat követően,ezek után félre teszem
A csirke aprólékot,ami jelen esetben a combról levágott far hát része felső
comb rész ,nyaka,és szárnya megtisztítom és hideg vízbe teszem,úgy 15-20
percre,kiáztatom. Egy akkora fazekat amennyi levest akarok készíteni előveszem és
bele rakom az aprólékot,felengedem hideg vízzel,majd alágyújtok,sózom és fedő alatt megvárom amíg
felforr .Amikor felforrt a leves akkor azonnal tedd a lángot takarékra és egy
kisebb szűrővel folyamatosan szedd le a leves habját,mindig így mondta anyukám
.
Ha nem habozod le a levest, és ne hagyd belefőni a habját,mert akkor
zavaros lesz a levesed,ha viszont ügyesen leszeded a habját akkor egy gyönyörű
szép aranylóan csillogó leves fog rád és a vendégeidre mosolyogni
Amikor befejezted a leves lehabozását,tegyél a levesbe fekete bors
szemeket,sózd utána ha kell,és zöldségeld be,magyarán,tedd az összes zöldséget
a levesbe bele,fedd le félig és hagyjad,hogy gyöngyözve tovább forrjon a
takarék lángon kb.1-1 1/2 órán keresztül.
Ha a zöldségek jó puhák az
azt jelenti, hogy elkészült a leves készen vagy a főzéssel,akkor húzd félre a
levest, és hagyjad pihenni kb,1/2 órát,ez alatt szépen leülepszik a leves és
megnyugszik ,óvatosan merd át egy leveses tálba.
De eközben is használj leves szűrőt,hogy a bors szemek fent akadjanak
rajta,hiszen kinek hiányozna,hogy leves kanalazás közben, egy bors szemre
harapjon.
Miután a levest többségét át merted a tálba,a zöldségek jönnek,óvatosan
szed ki ezeket is tálba, és rakd szépen egymásmellé őket.
Egy villa segítségével
szedd ki az aprólékot is egy tálba.
A maradék levest hagyd a fazékban,ne keverd össze a leveses tálban
lévővel,majd csak akkor tedd meg ha már mindenki evett a folyékony aranyból
Tálaláskor mindenkinek a tányérjába
ízlés szerinti levestésztát,ami lehet csiga,cérna,kis kocka,csipetke
bármelyik ajánlom.
Jó étvágyat
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése