2015. április 25.

Csirkeaprólék leves

Csirkeaprólék leves Anyukám féle
      1-2 szál fehérrépa
1/4 zeller gumó
1/2 karalábé
1 szem burgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 csomag  petrezselyem zöldje
2-3  szál sárgarépa
Házi delikát
15-20 szem fekete bors egészben
1 kg Csirke aprólék
Elkészítése:
A  levesbe való zöldségeket meg tisztítom,hosszanti irányba négyfelé vágom a fehér és a sárga répát,a burgonyát is meg tisztítom,de egyben hagyom, akárcsak a többi zöldség féleséget a tisztításukat követően,ezek után félre teszem

A csirke aprólékot,ami jelen esetben a combról levágott far hát része felső comb rész ,nyaka,és szárnya megtisztítom és hideg vízbe teszem,úgy 15-20 percre,kiáztatom. Egy akkora fazekat amennyi levest akarok készíteni előveszem és bele rakom az aprólékot,felengedem hideg vízzel,majd  alágyújtok,sózom és fedő alatt megvárom amíg felforr .Amikor felforrt a leves akkor azonnal tedd a lángot takarékra és egy kisebb szűrővel folyamatosan szedd le a leves habját,mindig így mondta anyukám .

Ha nem habozod le a levest, és ne hagyd belefőni a habját,mert akkor zavaros lesz a levesed,ha viszont ügyesen leszeded a habját akkor egy gyönyörű szép aranylóan csillogó leves fog rád és a vendégeidre mosolyogni
Amikor befejezted a leves lehabozását,tegyél a levesbe fekete bors szemeket,sózd utána ha kell,és zöldségeld be,magyarán,tedd az összes zöldséget a levesbe bele,fedd le félig és hagyjad,hogy gyöngyözve tovább forrjon a takarék lángon kb.1-1 1/2 órán keresztül.

Ha a zöldségek jó puhák az azt jelenti, hogy elkészült a leves készen vagy a főzéssel,akkor húzd félre a levest, és hagyjad pihenni kb,1/2 órát,ez alatt szépen leülepszik a leves és megnyugszik ,óvatosan merd át egy leveses tálba.
De eközben is használj leves szűrőt,hogy a bors szemek fent akadjanak rajta,hiszen kinek hiányozna,hogy leves kanalazás közben, egy bors szemre harapjon.
Miután a levest többségét át merted a tálba,a zöldségek jönnek,óvatosan szed ki ezeket is tálba, és rakd szépen egymásmellé őket.

Egy villa segítségével szedd ki az aprólékot is egy tálba.
A maradék levest hagyd a fazékban,ne keverd össze a leveses tálban lévővel,majd csak akkor tedd meg ha már mindenki evett a folyékony aranyból
Tálaláskor mindenkinek a tányérjába  ízlés szerinti levestésztát,ami lehet csiga,cérna,kis kocka,csipetke bármelyik ajánlom.

Jó étvágyat 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése