Tökös
Mákos rétes
Sütőtökkel
- 50 dkg darált Mák
- 30 dkg sütőtök
- fél citrom reszelt héja
- 15 dkg cukor
- 2-3 dl tej
- 1 csipetnyi só
- étolaj a kenéshez
Tészta
Én most tökös mákost készítettem . Hozzávalók: 30
dkg liszt, 1 pohár tejföl, 1 egész tojás, pici só.
Tészta kenéséhez: 10 dkg liszt, 8 dkg zsír.
A lisztet, a tojást, a tejfölt pici sóval összedolgozunk,
1/2 cm vastagra kisodorjuk, - a 10 dkg lisztet kikeverjük a 8 dkg langyos
zsírral - majd ezzel a masszával megkenjük a kinyújtott tésztát. Feltekerjük,
mint a beiglit, majd hat egyenlő részre osztjuk. Egy éjszakára hűtőszekrénybe
teszem pihenni ( el is maradhat ), majd másnap egyenként téglalap alakúra
nyújtjuk, közepére tesszük a tölteléket,
és feltekerjük. Kizsírozott, lisztezett tepsibe rakjuk, tetejét olajjal
és vagy tejföllel megkenjük.A sütőt felmelegítjük 180 fokra (légkeverés), és kb
30-35 perc alatt aranysárgára sütjük. A töltelék lehet, meggyes, mákos,
meggyes-mákos, túrós, almás...burgonyás ..és még sorolhatnám.
Szórjuk a darált mákot egy tálba, majd tegyük hozzá a reszelt
citromhéjat, a vékony csíkokra lereszelt sütőtököt. Hintsük rá a sót és
ízesítsük cukorral, és az egészet kanállal jól keverjük össze.
Forraljuk fel a tejet egy kis lábasban, majd öntsük a mákos
keverékre. Jó alaposan keverjük össze, hogy a mákos töltelékünk finom szaftos
legyen.
Nyújtsuk ki a réteslapokat, majd csorgassuk meg a lisztes zsírral
.Tegyünk a mákos töltelékből az egyik szélére, és konyharuha segítségével
göngyöljük fel. Széleit jól nyomjuk össze, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni,
majd tegyük egy sütőlemezre. Tetejét kenjük meg étolajjal, tegyük előmelegített
sütőbe, ahol 160-170 fokon 25-30 perc alatt pirosra sül. Ha elkészült, vágjuk
ferde szeletekre, tetejét porcukorral hintsük meg.
Így ősszel
nagyon finom ízletes
édesség .
Nekem most lett
még mellé túrós is .
Túrós
töltelék
·
30 dkg túró
·
2 evőkanál tejföl
·
1 tojás
·
3 evőkanál cukor
·
2 evőkanál búzadara
·
2 csomag vaníliás cukor
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése