Nagyi szerint :
A kürtöskalácsot csak megfelelő eszközökkel lehet
elkészíteni és a finom kürtöskalács csakis parázs felett süthető. A
kürtöskalács sütő egy 10-12 cm átmérőjű 30-35 cm hosszú fahenger, melynek
közepén vékony vasrúd halad át, az egyik végén 10 cm hosszú támasztóvassal, a
másik végén 50 cm hosszú forgatóvassal van ellátva. Olyan tűzhely (kemence)
szükséges, amelynek felső lapja leszedhető és a tűzhely 2 szélére 2 téglát
állíthatunk vagy pedig erre a célra készített vaslábakat. Nyáron az udvaron a
flekkensütő parázstartója felett lehet megsütni.
Régen a mama ezt profi módon csinálta .
Régen a mama ezt profi módon csinálta .
Ajánlom mindenkinek e fincsi receptet ,egy kis ötletelés után még kalács sütő forma sem kell hozzá.
Kürtöskalács
ahogy a nagymama csinálta
·
1 kg liszt
·
1 egész tojás
·
3 tojássárgája
·
5 kanál porcukor
·
10 dkg vaj
·
3 dkg élesztő
·
8 dl tej
·
fél citrom leve
·
2 vaníliás cukor
·
·
A beszóráshoz és a kenéshez:
·
15 dkg cukor
·
15 dkg vaj
A tészta alapanyagaiból nagyon finom, a fánkénál keményebb tésztát dagasztunk, ruhával letakarjuk, és 1 órát kelesztjük meleg helyen. Mivel én Tupperware gyors kelesztőben készítettem így 25 perc alatt megkelt a tésztám . A tűzhelyet ez idő közben előkészítjük. A sütőfát bevajazzuk, az apróra vágott diót kristálycukorral összekeverjük. .Kürtöskalács sütő
hiányában én
ismerősöktől ötletesen ellesve a sörös dobozok melyek erre alkalmasak ,befóliáztam és jól be olajoztam hogy a
tészta ne ragadjon rá .
A már megkelt tésztából
egy kistányérnyi adagot kiveszünk, és lisztezett deszkán ujjnyi széles csíkokat
sodrunk egy hosszban, és kevés hézagot hagyva a sütőfára azaz a formára tekerjük
körös-körül, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen, és
eltakarja a fát. Ebből 8db
kürtöskalács lett .
Ha feltekertük a kalácsot, kicsit hengergessük,
mintha sodrófával nyújtanánk valamit. Így a rétegek tökéletesen fedik majd
egymást, és a tészta is egyenletes vastagságú lesz! Mielőtt cukros dióba
forgatjuk,-vagy fahéjas cukorba- kenjük meg olvasztott vajjal – szebb lesz a
színe, és a cukor is jobban tapad!
Tepsibe állítva
behelyezem és 200 c fokon 20-25
percig sütöm
Ha megsült egy
picit hagyjuk és utána szépen kijön a forma belőle .
Majd ezután
takarjuk le ne száradjon ki.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése