2015. szeptember 21.

Kürtöskalács a Nagyi receptje szerint

Ma már sajnos az én Nagymamáim nincsenek velünk ,de az emlékeik ilyen olyan formában szinte mindig elő jönnek.
Nagyi szerint :

A kürtöskalácsot csak megfelelő eszközökkel lehet elkészíteni és a finom kürtöskalács csakis parázs felett süthető. A kürtöskalács sütő egy 10-12 cm átmérőjű 30-35 cm hosszú fahenger, melynek közepén vékony vasrúd halad át, az egyik végén 10 cm hosszú támasztóvassal, a másik végén 50 cm hosszú forgatóvassal van ellátva. Olyan tűzhely (kemence) szükséges, amelynek felső lapja leszedhető és a tűzhely 2 szélére 2 téglát állíthatunk vagy pedig erre a célra készített vaslábakat. Nyáron az udvaron a flekkensütő parázstartója felett lehet megsütni.
Régen  a mama ezt profi módon  csinálta .




Ajánlom mindenkinek e fincsi receptet ,egy kis ötletelés után még kalács sütő forma sem kell hozzá.
Kürtöskalács  ahogy a nagymama csinálta
·         1 kg liszt
·         1 egész tojás
·         3 tojássárgája
·         5 kanál porcukor
·         10 dkg vaj
·         3 dkg élesztő
·         8 dl tej
·         fél citrom leve
·         2 vaníliás cukor
·          
·         A beszóráshoz és a kenéshez:
·         15 dkg cukor
·         15 dkg vaj
·         10 dkg apróra vágott dió

A tészta alapanyagaiból nagyon finom, a fánkénál keményebb tésztát dagasztunk, ruhával letakarjuk, és 1 órát kelesztjük meleg helyen. Mivel én Tupperware  gyors kelesztőben készítettem  így 25 perc alatt megkelt a tésztám  . A tűzhelyet ez idő közben előkészítjük. A sütőfát bevajazzuk, az apróra vágott diót kristálycukorral összekeverjük. .Kürtöskalács  sütő
hiányában  én ismerősöktől  ötletesen  ellesve  a sörös dobozok melyek erre alkalmasak  ,befóliáztam és jól be olajoztam hogy a tészta ne ragadjon rá .
A már megkelt tésztából egy kistányérnyi adagot kiveszünk, és lisztezett deszkán ujjnyi széles csíkokat sodrunk egy hosszban, és kevés hézagot hagyva a sütőfára azaz a formára tekerjük körös-körül, ujjunkkal lelapítjuk, hogy a tészta mindenütt összeérjen, és eltakarja a fát. Ebből  8db  kürtöskalács lett .
Ha feltekertük a kalácsot, kicsit hengergessük, mintha sodrófával nyújtanánk valamit. Így a rétegek tökéletesen fedik majd egymást, és a tészta is egyenletes vastagságú lesz! Mielőtt cukros dióba forgatjuk,-vagy fahéjas cukorba- kenjük meg olvasztott vajjal – szebb lesz a színe, és a cukor is jobban tapad!
Tepsibe állítva  behelyezem  és 200 c fokon  20-25  percig sütöm 
Ha megsült  egy picit hagyjuk és utána szépen kijön a forma belőle  .
Majd ezután  takarjuk le ne száradjon ki. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése